Wat is de definitie van een sourcer?
Om je goed te kunnen vertellen over het vak van een sourcer is het natuurlijk cruciaal om de definitie ervan te weten. Een sourcer is een persoon die potentiële kandidaten uit diverse geselecteerde sectoren opzoekt voor een nieuwe functie. Sectoren waarin dit veel voor komt zijn marketing, finance, IT, engineering of de bancaire sector.
Als sourcer is het belangrijk dan je interesse ligt bij de job market waarin je je bevind. Hierdoor weet je precies welke kandidaten wel en niet geschikt zijn voor de job. Sourcers maken vaak gebruik van verschillende tools om het proces makkelijker te maken. Een paar van deze tools zijn LinkedIn of vacatureplatforms, zoals Monsterboard samen met hulpmiddel Booleans.
Wat zijn Booleans?
Dit hulpmiddel is een combinatie van een aantal geselecteerde trefwoorden. Deze kun je inzetten om zo bij een specifiekere doelgroep terecht te komen. Zo kom je als sourcer dus sneller en makkelijker bij de doelgroep die je wilt vinden. Dit is belangrijk, want wanneer je de juiste doelgroep hebt gevonden, de kans groter is dat je kandidaten kan vinden die geïnteresseerd zijn in de vacature.
De nieuwe manier van recruiten
Recruiters zijn altijd actief opzoek naar nieuwe kandidaten voor een vacature. Zo worden er advertenties geplaatst op job boards en op social media. Ook wordt er gezocht.
In het jaar 2000 hadden Monsterboard en Stepstone digitale databases ontwikkeld waarin je kon zoeken naar deze kandidaten. Zo verdwenen de fysieke dossierkasten vol met cv’s en sollicitanten. Samen met de databases van bureaus zelf, werd het zoeken naar kandidaten ineens een stuk makkelijker. Zo vroeg mogelijk probeerden recruiters kandidaten te zoeken en benaderen. Dit alles noemen we searchen.
Wat is dan het verschil tussen searchen en sourcen?
Sourcen omvat de zoektocht voor geschikte kandidaten die passen binnen een wervingsproces. Het woord lijkt overeen te komen met searchen. Toch heeft dit een redelijk andere invalshoek. Wanneer je gaat searchen naar bepaalde kandidaten met dezelfde functietitel via het internet, heb je vaak een beperkt veld. Dit zijn dus kandidaten waarvan je ervanuit gaat dat ze openstaan voor de vacature.
Sourcen lijkt meer op de oude manier van recruiten. Je zoekt via kanalen, zoals LinkedIn, naar geschikte kandidaten voor jouw vacature en maakt tegelijkertijd gebruik van een sourcingstrategie.
Hoe zien een sourcingstrategie eruit?
Tijdens het opstellen van een goede sourcingstrategie, maak je gebruik van een aantal cruciale stappen. Hierdoor vergroot je de kans op een positieve uitkomst van je sourcingproces. Deze stappen zijn de volgende:
- Analyseren: je analyseert de vacature en organisatie. Hierbij pluk je de pluspunten van de vacature en organisatie eruit.
- Scannen: het scannen van de arbeidsmarkt is een cruciale stap. Hierdoor detecteer je concurrentie en onderzoek je verschillende doelgroepen. Zo kom je erachter binnen welke doelgroep je de meeste slagingskans hebt.
- Plannen: dit onderdeel omvat het plannen van je zoek- en contactstrategie samen met het recruitmentproces.
- Sourcen: je zoekt naar geschikte kandidaten die passen bij de openstaande vacature. Hiernaast benader je de kandidaten.
- Beoordelen: het scannen van de kandidaten die interesse hebben in je vacature. Hierdoor weet je wie en wie niet potentiële kandidaten zijn voor die nieuwe functie.
- Recruiten: bij dit laatste onderdeel kies je de meest kansrijke kandidaten uit en neem je deze op in je recruitmentproces.
Sourcen is dus eigenlijk searchen en recruiten samengevoegd. Deze strategie is redelijk nieuw en wordt pas sinds een jaar of vijf toegepast.
Zijn een recruiter en sourcer niet hetzelfde?
Er zijn recruiters die zich bezig houden met het gehele wervingsproces. Van sourcing tot de plaatsing van een nieuwe werknemer. Vaak houden recruiters zich voornamelijk bezig met één specifiek onderdeel van het wervingsproces. Een sourcer neemt in dat geval het gedeelte van de juiste kandidaten voor een bepaalde functie op zich. De recruiters nemen het daarna over en nemen contact op met deze kandidaten om ze te begeleiden gedurende het wervingsproces.
Vaak lijkt het sourcen als iets wat recruiters er bij doen. Echter is dit niet het geval en zijn sourcers tegenwoordig in opmars.
De taken van een sourcer…
Een sourcer is altijd opzoek naar nieuwe kandidaten voor een vacature en benadert deze vervolgens. Een sourcer werkt met een eigen sourcingstrategie en skills. Hierdoor kan deze proactief zoeken op meerdere platformen. Er wordt dus niet gewacht tot een potentiële kandidaat zich aanmeldt voor een vacature. Vaak met de kans dat deze kandidaat helemaal niet bij de functie of het bedrijf past. De taak van de sourcer is om de kandidaten geïnteresseerd te maken in de openstaande vacature, ookal zijn ze soms niet op zoek naar een nieuwe baan. Vaak vindt er een telefonische afspraak plaats met eventuele vervolggesprekken. De meest interessante profielen op verschillende kanalen worden in de gaten gehouden. Een sourcer blijft met de doelgroep in contact en kan dus heel snel handelen wanneer nodig.
… in tegenstelling met die van een recruiter
De recruiter houdt zich bezig met het wervingsproces. Soms volledig en soms gefocust op een deel van het proces. Bij het volledige wervingsproces houdt de recruiter zich bezig met screenen, interviewen van sollicitanten, het begeleiden van gesprekrondes samen met de hiringmanager, afwijzen en aannemen van een nieuwe werknemer. Dat laatste gebeurt samen met de afdeling van HR.
Zoals je misschien al kunt opmerken zou het perfect zijn als een sourcer en recruiter met elkaar zouden samenwerken. In de praktijk gebeurt dit dan ook zeer vaak. De nieuwe doelgroep die een sourcer op de kaart brengt, zorgt voor een boost naast de kandidaten die zichzelf al aanmelden. Daarna kan de recruiter het werk overnemen en heeft deze dus een lijst met goede kandidaten voor een nieuwe functie.
Tips voor succesvol sourcen
Om je goed op weg te sturen wanneer je bijvoorbeeld aan een nieuwe baan als sourcer begint, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je alles uit je sourcingproces halen!
Tip 1: Maak gebruik van een gedetailleerde sourcingstrategie. Hierdoor kan je nog specifieker zoeken naar de kandidaten en verhoog je de kans op een goed resultaat.
Tip 2: Zoek tot in detail uit naar wat voor soort mensen je opzoek bent. Oftewel, je doelgroep. Dit is belangrijk omdat je zo eerder passende kandidaten vindt voor de vacature.
Tip 3: Streef naar de perfecte match voor de openstaande vacature. Bestudeer de eventuele persona. Neem het lijstje met eisen voor de eigenschappen en vaardigheden nog eens goed door.
Tip 4: De benadering moet goed verlopen. Je wilt immers niet zomaar iemand afschrikken, maar juist geïnteresseerd houden. Oefen wat je wilt vertellen van tevoren dus goed. Analyseer ook de reacties op je benaderingen en reflecteer op je eigen handelen.
Meer over Recruitmentblog.nl
De recruitmentblog community is een onderdeel van Recruiternext.nl. De community speciaal gemaakt voor recruiters en recruitment marketeers bestaat uit een blog, nieuwsbrief en de job board (Recruiternext.nl).
Deze community heeft als doel om jou meer te leren over recruitment én recruitment marketing, waar je in deze blog over hebt kunnen lezen! De blogs worden gepubliceerd door recruiters, recruitment marketeers, HR professionals en online marketeers.